Studio Smokva

Smokva je studio, ki deluje na področju arhitekture, oblikovanja, scenografije in konceptov. Razvijamo trajnostne rešitve in dobre izdelke ter osrečujemo naročnike. Dela se lotevamo celostno z osredotočenostjo k cilju. Smokvo sestavljata Matej Mejovšek in Tina Verk s sodelavci.

Arhitektura

 • Arhitekturno načrtovanje: novogradnje, rušitev, rekonstrukcije, spremembe namembnosti in legalizacija obstoječih objektov.
 • Vodilna mapa z lokacijskimi podatki.
 • Idejna zasnova (IDZ) in idejni projekt (IDP).
 • Projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD).
 • Projekt za izvedbo (PZI) in projekt izvedenih del (PID).

Oblikovanje

 • Koncept, idejna zasnova …
 • Oblikovanje grafičnih elementov / CGP.
 • Oblikovanje katalogov, edicij, knjig …
 • Oblikovanje komunikacijskih elementov: oglas, direktna pošta, splet, …
 • Oblikovanje in priprava vsebine za socialne medije.
 • Oblikovanje embalaže.

Scenografija in aranžiranje

 • Oblikovanje in aranžiranje prostora.
 • Izdelava elementov za opremo prostora.
 • Priprava načrta prireditve – tloris in “render” prostora.
 • Postavitev in ureditev prostora.

Matej Mejovšek

Svet oblikovanja in kreative začutim leta 1995, ko sem začnem delati za oglaševalske agencije v Ljubljani. Sprva kot oblikovalec in umetniški vodja ter kasneje kot kreativni vodja. Delal sem na projektih: komunikacijske akcije, oblikovanje edicij, sejemske rešitve in akcije pospeševanja prodaje. Vsakodnevni “dril”, 12-urni delovnik in velika volja do projektov me je izpilila v oglaševalskega “težkokategornika”. Napišem tudi prve scenarije za prireditve in nastopim kot osrednji lik v reklami za zavarovalnico.

Leta 2000 sem ustanovil xxl studio, kjer smo skupaj s sodelavci-oblikovalci ustvarili dobre projekte. V butičnem okolju smo snovali celostne podobe, razvijali embalažo, producirali komunikacijske akcije in organizirali promocijske evente. Leta 2004 sem xxl studio d.o.o. skupaj z timom prodal drugi agenciji, kar velja za napako.

Rad sem potoval, fotografiral in tudi plezal ter tako izdal fotomonografijo Lastovičji let. Ponosen sem tudi na obdobje sodelovanja s pokojnim Tomažem Humarjem, ki mi je podaril veliko vrednih trenutkov. Navdušil sem se nad Azijo, – Mongolija, Kirgizija, Kazakstan, Sibirija,… – kamor sem se vračal v 14-tih izvedbah.

Leta 2005 sem ustanovil podjetje Lajf d.o.o., razvil koncept poslovnih-incentive dogodkov in kreativnih produktov v turizmu. Ustanovil sem več blagovnih znamk, ki še danes uspešno delujejo v turizmu na trgu SLO in HR. Organiziral sem dogodke za največja podjetja na trgu EU, ustvarjal scenarije, razvijal produkte in kreiral. Za produkcijska podjetja izvajam lokacijski managament – scouting.

Leta 2013 skupaj z Tino Verk ustanoviva studio Smokva.

Tina Verk

Naziv univerzitetni diplomirani inženir arhitekture sem pridobila leta 2003 z diplomo na tematiko strnjene stanovanjske gradnje “Mikrososeska na Barju” pod mentorstvom prof. Janeza Koželja, katerega večletno mentorstvo se odraža še dandanes v mojih izzivih, pristopih in rešitvah.

V letih po diplomi sem kot projektantka arhitekture delovala v arhitekturnem biroju Arhiveda d.o.o. na raznovrstnih arhitekturnih projektih – tako po vsebini kot dimenzijah. Področja projektov: stanovanjska gradnja (stanovanjske hiše), poslovni prostori (Mobitel, Teranova) in večji objekti v turizmu (Rimske Terme, Hotel Zreče, Hotel Podgorica, Apartmaji Sunčani vrtovi Dubrovnik, Terme Benedikt,..). Pri projektu Rimskih Term, turističnega kompleksa velikosti cca 24.000m2, sem sodelovala od idejne zasnove do projekta za izvedbo v letih 2005-2009 in s tem projektom leta 2009 opravila tudi strokovni izpit ter pridobila naziv odgovornega projektanta arhitekure.

Leta 2009 sem se odločila za samostojno pot in delovala še naprej na področju arhitekture, dodala pa sem grafično oblikovanje in organizacijo projektov v turizmu. Arhitekturne izzive sem iskala tudi v udeležbah na arhitekturnih natečajih in manjših arhitekturnih projektih.

Od leta 2013 delujem v arhitekturno – oblikovalskem studiu Smokva, kjer na podlagi številnih dosedanjih izkušenj nastajajo novi projekti.